Hirdetés

Magyarországon egyre kevesebb a környezettudatos 30 év alatti

|

A reprezentatív WWF kutatás szerint nagyot nőtt a fiatalok aránya azok körében, akiket teljesen hidegen hagy az ökotudatosság kérdése.

Hirdetés

Az elmúlt két évtized egyik legtöbbet vitatott globális hatósugarú témája a környezettudatosság és a társadalom edukálása pozitív irányba ez ügyben. Ennek sok különböző részletkérdése van: a károsanyag kibocsátás mérséklése, a tiszta energiák arányának növelése a fosszilis energiahordozókkal szemben, a hulladékgazdálkodás kérdése, a vízmegtartás problémája és még hosszan sorolhatnánk.

Ami biztos, hogy a kérdéskör még mindig nincs a megfelelő helyiértéken kezelve, amire kutatások sokasága mutat rá évente. Egy kicsit kezd a helyzet a farkast kiáltó fiú esetére hasonlítani, bár az analógia nem pontos, mert a mesében szereplő hegyi pásztor egy kitalált problémát kiáltott világgá, szemben a nehezen tagadható ökológiai krízissel. De annyiban mégis megáll a hasonlat, hogy a múlt század közepe óta masszívan mantrázott apokaliptikus jóslatok kiégették a társadalom receptorait a helyzet komolyságának észlelése szempontjából.

Hirdetés

A WWF 1961 óta zászlóshajója az ökológiai központú gondolkodásnak. Ők legtöbbször szemben más klímavédő szervezetekkel, elvi síkon harcolnak azért, hogy az emberek elhiggyék és komolyan vegyék a probléma létét. Idén magyarországi 18-59 éves internetezők körében végeztek reprezentatív felmérést, amiben azt vizsgálták, hogy a válaszadók, milyen attitűddel állnak a környezettudatossághoz.

A feni ábra jobb oldalán szereplő, körülbelül 60%-ot kitevő két csoport jelöli a valóban környezettudatos emberek arányát. Ez a csoport sokat szűkült a három évvel ezelőtti felméréshez képest. A válaszadók 19%-a bizonyult a szólamok szintjén környezettudatosnak, de ők sem valódi tájékozottságban, sem életvitelükben nem foglalkoznak érdemben a probléma mérséklésével.

A fennmaradó 21% a szkeptikusok köre, akik vagy nem veszik komolyan a kérdéskört, vagy egyenesen hazugságnak tartják az ezzel kapcsolatos felvetéseket. Ebben a rétegben nőtt a legnagyobbat a 30 éves kor alattiak aránya.

Ha szeretnél környezettudatosabban élni, vagy csak érdekel a WWF munkája, keresd fel magyar nyelvű honlapjuk témával foglalkozó aloldalát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)