Hirdetés

Te megkóstolnád a fürdővízből főzött sört?

|

Egy San-Fracisco-i társasház tisztított szürkevizéből főzött sört az Epi Cleantec.

Hirdetés

A víz az egyik legnagyobb természeti kincsünk, de sajnos a rendelkezésre álló mennyiség véges. Vannak olyan országok, ahol csak spórolással tudják biztosítani a szükséges mennyiségű hálózati vizet. Franciaországban és Spanyolországban, idén vízhasználati korlátozásokat vezettek be, hogy legyen elegendő mennyiség az öntözéshez, és ne roppanjon össze a szárazság miatt egyik vezető ágazatuk, a mezőgazdaság.

A lassan általánossá váló probléma kezelésére egyre többen próbálnak valamilyen innovatív módot találni. Vízmegkötő anyaggal kísérletezik egy amerikai egyetem kutatócsoportja a sivatagban, a Proctor and Gamble különböző edukációs programokkal és vízhasználati stratégiák népszerűsítésével igyekszik tenni az élhetőbb jövőért, de ezek nem jelentenek globális megoldást a problémára. Komoly potenciál lehet viszont a szürkevíz megtisztításában.

Hirdetés

Hallottunk már olyanról, hogy valaki vízzel felönthető sör-port készített, de olyanról még nem, amivel ez a San Francisco-i vállalat kísérletezik. Az Epic Cleantec egy víz-visszaforgató rendszereket gyártó cég, mely innovációja népszerűsítése érdekében találta ki a tisztított szürkevízből készülő sör ötletét.

A cég egy San Franciscó-i 40 emeletes lakóépület szürkevizéből főzi Epic OneWater Brew nevű sörét. A projekt tényleg csak marketingcélokat szolgál. Alapesetben az általuk megtisztított szürkevizet vécé öblítésre, öntözésre és mosásra lehet használni. Bár egyre többen alkalmazzák a tisztított szürkevizet ilyen célokra, még mindig rengeteg potenciál van a felhasználás elterjesztésében.

Sok helyen a világban, Magyarországhoz hasonlóan, még mindig ivóvízzel öblítik a vécét. Vajon mennyi víznek kell még lefolynia a Dunán mire észbe kapunk?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)