Hirdetés

Elon Musk belengette a Tesla következő lehetséges autóját

|

Nagy kérdés, hogy komolyan gondolta-e, vagy csak a rá jellemző módon trollkodott.

Hirdetés

Elon Musk rendszeresen mond vagy ír valami olyat, amivel alaposan felborzolja a kedélyeket, sőt, még különféle cégek árfolyamait is képes befolyásolni, ami érthető, ha valaki a világ egyik leggazdagabb embereként több mint százmillió felhasználót ér el a Twitter-oldalán keresztül.

Most is hasonló történt, ahogyan azt a főleg filmekkel, sorozatokkal vagy épp videojátékokkal foglalkozó ScreenRant is kiszúrta. Musk ugyanis afféle költői kérdést tett fel a Twitteren, amitől persze azonnal lázba jöttek az elektromos autók, azon belül is a Tesla rajongói.

Lehet, hogy a Teslának egy jól konfigurálható Robovan furgont kellene gyártania utas-, és áruszállításra?

- kérdezte Musk a követőitől.

Persze ez jól hangzik, azonban nem árt belegondolni, hogy napjaink akadozó ellátási láncai mellett az autógyárak óriási nehézségekkel néznek szembe, ez pedig a teljesítményükön is meglátszik. Az autókereskedésekben több hónapos, de akár több éves várólistákkal kell szembenéznie annak, aki új kocsit szeretne vásárolni, a hírek pedig egyre-másra érkeznek arról, hogy az egyes márkák elhalasztják bizonyos modelljeik bemutatóját, illetve szegényesebb felszereltségű modelleket adnak át a vevőknek, mivel egyelőre nem bírják kielégíteni a keresletet.

Hirdetés

Ez alól a Tesla sem kivétel, amely négy személyautó-modellje (az Model S, a Model 3, a Model X és a Model Y) mellett már a célegyenesben jár elektromos kamionja, a Tesla Semi fejlesztésével, a meghökkentő külsejű Cybertruck pickup piaci bevezetését azonban már többször el kellett halasztania, különféle problémák miatt.

A Tesla Robovan lehetséges látványtervén visszaköszön a mostani modellek stílusa (Fotó: Tesla)
A Tesla Robovan lehetséges látványtervén visszaköszön a mostani modellek stílusa (Fotó: Tesla)

A Tesla Robovan lehetséges látványtervén visszaköszön a mostani modellek stílusa (Fotó: Tesla)

A névből kiindulva ráadásul Musk önvezető furgont szeretne: a Tesla szintén fejleszti saját önvezető taxiszolgáltatását, amire Robotaxiként hivatkoznak, és amely szintén a cégalapító szerint már 2024-ben munkába állhat - igaz, az USA területén már most működő Cruise robottaxi szolgáltató nemrég történt balesete miatt elképzelhető, hogy addigra megváltoznak az önvezető taxikra vonatkozó szabályok. Ettől függetlenül jó ötletnek hangzik, hogy a Tesla robottaxi-flottáját olyan autók adják, amelyeket könnyen át lehet alakítani, attól függően, hogy utasokat szállít vagy árucikkeket.

Egyelőre Elon Musk ennél több részletet nem árult el a Robovan-nel kapcsolatban. Egyedül egy koncepciórajzot lehet látni a tervezett önvezető furgonról, amely azonban valószínűleg inkább egy lelkes rajongó munkája, mintsem a Tesla hivatalos terve. A grafikán felismerhető a mostani Teslák orr-része, mindez egy furgon vagy inkább modern egyterű karosszériájába bújtatva. Érdekesség, hogy fel lehet fedezni némi hasonlóságot a Ford nemrég bemutatott elektromos szuperfurgonjával, ez azonban valószínűleg csupán az áramvonalas kialakításnak köszönhető.

A twitteres kommentekre reagálva Elon Musk még azt is felvetette, hogy a Robovan-hez jól jönne egy olyan napelemes ponyva, amely a furgon alapterületén túlra kinyúlva megháromszorozná a tető alapterületét, ezzel segítve, hogy az elektromos járművet bárhol fel lehessen tölteni.

Ez az ötlet egyébként nem új, egy ausztrál mérnök hasonló megoldással tett meg 15 000 kilométert a Teslájával, töltőoszlop meglátogatása nélkül. Musk cége pedig a napokban villantott meg egy speciális, kihúzható napelem-panelekkel felszerelt Tesla-utánfutót. Motorkerékpárt egyelőre nem terveznek gyártani, de egy rajongó megálmodta, hogy nézhetne ki a Tesla-motor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)