Hirdetés

A Kia tovább folytatja az európai diadalmenetet

|

A dél-koreai márka piaci részesedése rekordot döntött Európában.

Hirdetés

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA)* által frissen kiadott adatok alapján 2022-ben a személyautók európai piacán a Kia részesedése rekord nagyságúra, 4,8 százalékra emelkedett. A márka 2021-es európai piaci részaránya 4,3 százalékos volt.

A Kia értékesítése az Európai Unió, az EFTA országok és az Egyesült Királyság piacán jelentősen növekedett 2022 során; a márka 542 423 darabos tavalyi értékesítése összesen 7,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit (502 677 darab). Mindez különösen kiemelkedő eredmény annak tükrében, hogy az európai személyautó-piac 4,1százalékkal visszaesett ugyanebben az időszakban. A Kia eladásait jelentősen serkentette villamosított modelljeinek keresletemelkedése; az európai értékesítés közel egyharmadát (30,9 százalék, 176 149 db) ilyen modellek tették ki tavaly.

A Kia elektromos autói jöttek, láttak és győztek (Fotó: Kia)
A Kia elektromos autói jöttek, láttak és győztek (Fotó: Kia)

A Kia-eladások számos ország piacán kiválóan alakultak. Az Egyesült Királyságban például szintén rekordnagyságúra, 6,2 százalékosra nőtt a márka piaci részesedése, miközben a Kia szigetországi történelme során először, az összeladás meghaladta a 100 000 darabot. A 8 százalékos lengyelországi és a 7,8 százalékos spanyol piaci arány szintén kiemelkedőnek számít, akárcsak az, hogy a Kia Hollandiában elnyerte a legkedveltebb importmárka címét, a teljes helyi piacot is vezetve 9,7 százalékos részesedéssel. A Kia így immár ott áll az értékesítési ranglisták képzeletbeli dobogóján Spanyolországban, Lengyelországban, Svédországban, Horvátországban, Finnországban, Izlandon és Szlovákiában is.

Hirdetés

A márka eladásait 2022-ben a Ceed család vezette szerte Európában, összesen 137 347 darabbal, és a Sportage darabszáma is emelkedett: összesen 136 293 talált belőle gazdára. A 2022-es Kia ranglista harmadik helyén a Niro állt, 80 461 darabos európai eladással.

2022 egy újabb sikeres év volt a Kia történetében, hiszen piaci részesedésünk rekordnagyságúra nőtt, miközben egyre bővülő villamosított modellkínálatunk több tagja is komoly díjakat és elismeréseket nyert. Az EV6 első koreai modellként - az Év Autója lett 2022 elején, a Niro pedig az év végén bekerült a 2023-as verseny döntősei közé

- mondta Jason Jeong, a Kia Europe elnöke.

A Kia EV6 Év Autója győzelme mellett a Kia számos más modellje is rangos elismerésekben
részesült tavaly:

  • Kia EV6: 'Az Év Autója' - What Car?, Egyesült Királyság
  • Kia EV6: 'Családi SUV' és 'Crossover' - Trophée de L'argus, Franciaország
  • Kia EV6: Red Dot Design 'A legjobbak legjobbja' az innovatív termékek kategóriájában, Európa
  • Kia Niro EV: Arany Kormánykerék - Auto Bild, Németország
  • Kia Sportage: 'Az Év Autója' - ABC, Spanyolország
  • Kia Sportage: 'Az Év Autója' - Görögország
  • Kia: 'Az Év Autómárkája' - Top Gear, Egyesült Királyság

2023-ban a Kia felgyorsítja vásárlócentrikus stratégiáinak alkalmazását, amelyek révén az okos mobilitási megoldások vezető szolgáltatójává kíván válni. 2022-ben a márka megerősítette és válságállóbbá is tette európai gyártói bázisát és az ahhoz kapcsolódó ellátási láncokat, miközben környezetbarátabbá alakította azokat. A legfontosabb alkatrészek beszállítói és logisztikai rendszereinek megerősítésével a Kia felkészült a kereslet további növekedésére, és hatásosan csökkentette a várakozási időket.

Magyarországi kitekintés

A számtalan gazdasági és piaci kihívások ellenére elmondhatjuk, hogy a Kia Hungary elégedetten zárta a 2022-es évet 8500 darab új gépjármű értékesítésével és 7,3 százalékos piaci részesedéssel, amely a hazai személyautó piacon az ötödik helyet jelentette.

Fantasztikus eredmény, hogy az alsó-középkategóriában ("C-szegmens") a Ceed végzett az abszolút első helyen 3980 darabos forgalomba helyezéssel. Ezzel most először nem csak magán-, hanem a flotta piacán is a legtöbb darabot értékesítettük, ami hatalmas, régóta várt elismerés a márkának.

Az elektromos autók piacán a második helyen zártuk az évet, 524 darab elektromos autó forgalomba helyezésével. Modellek tekintetében Magyarországon sorrendben első a Ceed kombi, második a Sportage, majd az ötajtós Ceed, negyedik helyen pedig a Niro áll.

Ha a modellcsaládokat nézzük, akkor itthon a Ceed-család vezet a PHEV modellekkel együtt (3 980 + 634 XCeed), ezt követi a Sportage a PHEV modellel együtt (1 776), majd a Niro család (716), végül negyedik helyen a Sorento család (317) végzett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)