Hirdetés

„Láttuk a gyerekeiket is” - egymásnak küldözgetik a Tesla-dolgozók az autók által készített videókat

|

A felvételeken gyerekek, meztelen emberek és intim helyzetek is láthatóak.

Hirdetés

A Tesla körül eddig sem kellett nagyítóval keresni a botrányokat, elég csak a baleseteket okozó autókra, a megtévesztően önvezetőnek nevezett funkciókra vagy épp arra gondolni, hogy balesetveszély miatt nemrég minden autóban frissíteni kellett a szoftvert. Most azonban egy minden korábbinál durvább visszaélésre derült fény - írja az Ars Technica.

A lap értesülései szerint ugyanis kiderült, hogy a Teslák kameráinak felvételei nincsenek akkora biztonságban, ahogyan azt a cég állítja. Elon Musk autógyárában korábban már hoztak egy érdekes döntés, amely szerint a járművekben nem használnak radarokat és más hasonló szenzorokat, kizárólag kamerákkal oldják meg, hogy a vezetőtámogató és biztonsági rendszerek "lássák" a külvilágot.

A Teslák kamerái sok mindent látnak
A Teslák kamerái sok mindent látnak

A Teslák kameráival kapcsolatban már korábban is felmerültek adatvédelmi aggályok, hiszen az autók akkor is figyelnek, amikor a parkolóban állnak, sőt, ilyenkor a tulajdonos telefonjára üzenetet is tudnak küldeni, ha egy illetéktelen személy túl közel merészkedne az autóhoz. Most azonban kiderült, hogy mi történik a fotókkal a cég főhadiszállásán.

Hirdetés

A Reuters hírügynökségnek ugyanis kilenc korábbi Tesla-dolgozó mesélte el, hogy 2019 és 2022 között biztosan, de lehet, hogy máskor is előfordult, hogy a cég dolgozói egy belső kommunikációs rendszeren keresztül osztottak meg egymással olyan, a "a magánéletet súlyosan sértő fotókat és videókat a cég ügyfeleiről", amelyeket a Teslák kamerái rögzítettek.

Bár a cég azt állítja, hogy az autókba épített kamerákat "a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy megvédjék a felhasználók adatait", a Reuters értesülései szerint a dolgozók könnyedén hozzáfértek a kamerák felvételeihez, azokat pedig szabadon megoszthatták más alkalmazottakkal.

A legviccesebb képekből a dolgozók saját mémeket faragtak
A legviccesebb képekből a dolgozók saját mémeket faragtak

A cégnél keringő képek között akadnak intim helyzeteket ábrázoló képek is, különösen, hogy a kamerák sokszor akkor is működtek, amikor az autók például a tulajdonosok házai mellett álltak, az otthoni töltőre csatlakoztatva. Az egyik volt alkalmazott például egy olyan videóról számolt be, amelyen az látható, hogy egy férfi meztelenül közelíti meg az autóját.

Emellett megosztottak egymással baleseteket ábrázoló felvételeket, illetve olyanokat, amikor valamelyik sofőr dühösen nekiesik egy másik autósnak. Egy 2021-es videón pedig az látható, hogy egy Tesla nagy sebességgel áthajt egy lakónegyeden, ahol elüt egy bicikliző gyereket. Az egyik volt teslás szerint a felvétel, amelyen az látható, hogy a gyerek az egyik irányba repül el, a kerékpárja pedig a másikba "valóságos futótűzként terjedt el a Tesla San Mateo-ban (Kalifornia) működő irodájának dolgozói között.

A felvételeket egymással megosztó alkalmazottak a viccesebb képekből mémeket faragtak, majd azokat különféle csevegőcsoportokban osztották meg egymással, volt olyan kép, amit a Tesla több tucat alklamazottja is láthatott.

Egy másik volt teslás például intim jeleneteket ábrázoló felvételeket is látott, de olyat is, amelyen bizonyos ruhadarabok és szexuális segédeszközök is szerepeltek.

Láttunk olyan jeleneteket is, amelyek egyértelműen a magánszférába tartoznak, de mi hozzáférhettünk,mert az autó épp a közelben töltött

- mesélte az illető.

Az egyik ex-alkalmazott nem látott semmi kivetnivalót a képek küldözgetésében, azonban még őt is felháborította, hogy a Tesla renszerében működik egy funkció, ami lehetővé teszi, hogy az egyes képeknél felfedjék a készítés helyszínét is. Ezt az említett dolgozó "a magánélet súlyos megsértésének" nevezte.

A Reuters rámutat, hogy a Tesla adatvédelmi leírásában megjegyzik, hogy a kamerák felvételeit anonimizálva töltik fel a cég rendszerébe, és azok segítségével nem lehet azonosítani a képeket rögzítő járművet. Azonban az említett kilenc volt alkalmazott közül heten is megerősítették, hogy bizony a Teslának megvan a szükséges szoftvere hozzá, hogy felfedje a felvételek készítésének pontos helyzetét, amivel praktikusan kideríthető, hogy pontosan hol laknak a Tesla-tulajdonosok.

Láthattuk a tulajdonosok garázsainak és lakóingatlanjainak a belsejét is

- mondta az egyik volt Tesla-dolgozó.

A Reuters több mint 300 korábbi alkalmazottat keresettmeg az üggyel kapcsolatban, közülük több mint egy tucat vállalkozott rá, hogy a nevük említése nélkül beszámolnak a cégnél folyó ügyekről. Bár a Tesla bizonyos középvezetői időnként rászóltak a dolgozókra, ha a fotók és videók tisztességtelen megosztását észlelték, egyelőre nem lehet 100 százalékos bizonyossággal kijelenteni, hogy a Teslánál felhagytak ezzel a gyakorlattal.

A Reuters kérdéseket küldött a cég vezetésének, köztük Elon Musknak is, azonban cikkünk írásának pillanatában még nem kaptak választ.

A hírügynökség által megkérdezett volt alkalmazottak közül ketten úgy fogalmaztak, hogy őket nem zavarta a képek küldözgetése, mivel szerintük a tulajdonosok hozzájárultak ehhez, illetve szerintük az emberek már régen elfogadták, hogy nem tarthatják titokban a személyes adataikat. Másik három ex-teslást viszont kifejezetten zavart ez a gyakorlat.

Zavart, mert amikor az emberek megveszik ezeket az autókat, nem számítanak rá, hogy a magánéletüket nem tartja tiszteletben a cég. Láthattuk, ahogy a fehérneműjüket teregetik, de további, kifejezetten intim dolgokat is megfigyelhettünk. Láttuk a gyerekeiket is

- mondta az egyik volt alkalmazott.

Egy másik ex-dolgozó pedig azt mondta, hogy soha nem vásárolna Teslát, mivel pontosan tudja, hogyan kezelik a tulajdonosokat és a róluk készült anyagokat a cégnél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)